Sverige i VM – utan Zlatan?

Jag är nog bland de minst ointresserade fotbollsfan på denna planet, men även jag vet vem Zlatan är – tro det eller ej. Jag vet också att många lagt all förlåtelse på denne superhjälte under många år och nu är han inte kvar längre. Hur ska detta gå?

Jag tycker det är spännande hur medier målar upp Zlatan som en superhjälte – nej, en Gud. Bättre än Fantomen till och med, och då är man bra duktig. Men i min värld förstår jag inte. Jag kanske är dum, kanske för dåligt påläst, eller bara rimlig.

Zlatan är kungarnas kung – jag är med så långt. Världen har skådat många duktiga idrottsmän och kvinnor igenom historien, men Zlatan är en av de få som har det där lilla extra. Levererar när det gäller, och så vidare. Men att våra svenska medier, som ändå förväntas hålla på våra landslag i alla sporter, målar upp en bild där VM inte ens kommer bli bra utan Zlatan. De menar alltså inte bara att det kan vara svårt att ta en vinst som jag hade kunnat tänka mig (och ja, jag vet att Sverige inte är i toppen, men läs vidare…) utan de menar alltså att VM är något omöjligt att ens göra bra utan Zlatan? Jag tänker så här; så de andra tio spelarna är alltså helt odugliga? Det är fullt möjligt att de faktiskt är det eftersom jag är en högst ointresserad supporter till fotbollen som sport över huvud taget, men till och med jag kan lista ut med lilltån att de troligen inte är det.

Antag att de är odugliga – är det ens då lämpligt att påpeka det i media? Även om jag kan tycka fotbollspelare är en hög mesar, så är de också människor med känslor, men framför allt människor som kämpat för sin dröm hela livet. Nu står de inför VM och media svarar med ”Ja, tråkigt Zlatan inte är med, nu har de inte ens chans till något.” Personligen kan jag bara svara för mig själv, men jag hade inte bara blivit besviken, men skitförbannad. Jag köper att Zlatan bär upp laget på många sätt, men allvarligt talat. Vad är det för sätt att stötta vårt egna landslag? För de lär ju inte spela bättre efter att få ha hört om hur de inte klarar sig utan Zlatan.

Ja, jag vet inte. Jag är kanske bara gnällig och det är jag och landslaget mot världen, men jag tycker media i denna frågan varit helt odugliga om några. Hade jag kunnat påverka det på ett bättre sätt hade jag det, för det finns nog få saker som sticker mer i mina ögon än när medier, men också folk, klankar ner på det viset. Som sagt, keep in mind att det är personer som verkligen kämpat för något. VM kan vara deras livsverk. Låt det då få vara det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *