Jag vill lära mig norska

Vi alla kan nog vara ganska överens om att norska är ett fruktansvärt trevligt språk att lyssna på. Det är nästan som en melodi när de pratar. Vackert. Nackdelen jag skulle se är att man kan nog inte låta arg. Eller å andra sidan kanske det är ett pluss?

Oavsett så är det ett språk som jag hade velat lära mig. Inte av någon mer speciell anledning än just att jag tycker det är fint. Dessutom känns det inte väldigt långt ifrån svenskan, så förhoppningsvis hade det kunnat gå ganska lätt och smärtfritt att lära sig det. Sen har jag personligen alltid varit fascinerad av de som kan prata flera språk. Varför kunde inte min familj varit flerspråkig? De som har det är imponerande.

I sig är jag rätt fascinerad av de flesta nordiska språken. Jag menar finska? Kan vi bara ta en stund och uppskatta hur fruktansvärt förvirrande språk det är? Grymt att nästan ingen i världen heller kan prata det. Praktiskt. I alla fall om man ska snacka skit om andra…

Samma gäller ju ändå isländska. Visste du att det språket är ett av de som är absolut minst förändrade sedan det skapades? Jag menar, skulle du sätta dig och lösa en svensk text från 300 år tillbaka hade du knappt förstått hälften. Men isländska har alltså alltid sett likadant ut. De är mycket noggranna med att inte ta in en massa låneord, då de vill bevara språket i bästa mån. Det är också lite imponerande…

När jag sommarjobbade som bassist och musiker för kommunen när jag var 16 år, så spelade jag tillsammans med en kille som var från Island. Han var grym på guran för övrigt. Men när vi skulle komma på bandnamn så gick det trögt för vår lilla grupp på fyra. Till sist säger jag; ”Snart skiter jag i detta. Halldór, säg bara ett ord på isländska.” Varav han frågar vad, och jag svarar: ”Men typ blåbär?”. Det visade sig att det inte var ett roligt ord, och efter ett antal dålig försök att komma på svenska ord som makes no sense, och låter bra på isländska, så frågade jag vad asfalt heter. Malbik. Detta blev också vårt bandnamn. Ja, se där.

Ett mål jag har här i livet är att lära mig ett annat nordiskt språk flytande. Go, go, go!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *